Fysiotherapie bij schouderpijn
Schouderpijn kan enorm vervelend zijn. Een blessure aan de schouder is één van de meest voorkomende klachten. De schouder is dan ook een complex gewricht, maar kan bij de kleinste afwijkingen al forse problemen geven. Wil jij weten wat fysiotherapie bij schouderpijn kan betekenen? Lees dan even verder.
Verschillende oorzaken van schouderpijn
De oorzaak van schouderpijn kan verschillen. Fysiotherapie bij schouderpijn helpt om snel de juiste diagnose te stellen en een behandelplan op maat op te kunnen stellen. Houdt er rekening mee dat schouderklachten hardnekkig kunnen zijn en dat er soms lang behandeld moet worden.
Hieronder volgen een aantal mogelijk oorzaken met een korte uitleg. Schakel altijd eerst de expertise van een specialist in voordat je zelf gaat experimenteren. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt en onnodig lang rondlopen met pijn is niet nodig.
Frozen shoulder
Een frozen shoulder (adhesive capsulitis) is een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. In de loop van enkele weken tot maanden kun je jouw schouder steeds minder goed bewegen, doordat het gewrichtskapsel verstijfd. Vandaar ook de naam frozen shoulder. Verstijving van de schouder kan in alle richtingen voorkomen, maar we spreken pas daadwerkelijk van een frozen shoulder als de schouder in ten minste drie richtingen verstijfd. Een frozen shoulder kan ontstaan na een val of operatie, maar er is geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Echter blijkt uit recent onderzoek wel dat langdurig aanhoudende stress een grote rol speelt.
Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf over, echter om het proces voorspoedig te laten verlopen kan fysiotherapie bij schouderpijn veroorzaakt door een frozen shoulder helpen. Samen kunnen we dan achterhalen welke factoren een belangrijke rol spelen en daar een passende oplossing voor vinden.
Subacromiale klachten
Een ander veel voorkomende oorzaak van schouderpijn zijn klachten vanuit de ‘subacromiale’ ruimte, oftewel de ruimte onder het schouderdak. Hier lopen onder andere pezen, banden en slijmbeurzen. Het kan gebeuren dan één van deze structuren klem komt te zitten tussen de bovenarm en het schouderdak, waardoor er een irritatie ontstaat.
Vaak zien we dan dat bovenhandse bewegen, oftewel bewegingen hoger dan 90 graden vanuit de schouder, pijnklachten geven.
Bij schouderpijn veroorzaakt vanuit deze ruimte is belangrijk om te weten hoe dit heeft kunnen ontstaan, denk bijvoorbeeld aan de stand van de schouder. Fysiotherapie bij schouderpijn veroorzaakt door subacromiale klachten richt zich dus vooral op het verbeteren van de functie van het gewricht en de stabiliserende spieren van de schouder.
De anatomie van de schouder
Veel mensen denken dat de schouder uit één gewricht bestaat. In feite zijn het drie gewrichten. Het gewricht tussen het schouderdak en het sleutelbeen (AC-gewricht). De kop van de bovenarm (humerus) draait in de kom van het schouderblad (glenoid) en heet het glenohumerale gewricht. Ten slotte beweegt het schouderblad (scapula) ook nog over de ribbenkast (thorax), dit heet het scapulothoracale gewricht.
Een gewricht bestaat altijd uit 2 of meer botstukken, banden en spieren met hun pezen. Bij de schouder is dit ook zo. Gezien de anatomie van het schoudergewricht is het van belang dat er grote spieren zijn die het gewricht op zijn plek houden en laten bewegen. Anders zou je bovenarm zo uit de kom schieten! De belangrijkste spieren zijn de rotatorenmanchet, oftewel de rotator cuff. Deze bestaat uit een viertal spieren namelijk:
- Supraspinatus
- Infraspinatus
- Subscapularis
- Teres Minor
Indien er sprake is van schouder pijn veroorzaakt vanuit de subacromiale ruimte dan is de rotator cuff vaak betrokken.