‘’Meneer de Pee, stop per direct met alle belastende sporten’’

De onderliggende oorzaak achter mijn eigen blessure

Na jaren van trainen, 2x gescheurde kruisbanden, was dat het resultaat. Alles had ik gegeven om weer zonder pijn te kunnen trainen, maar reguliere fysiotherapie kon mij niet helpen. Doktoren, orthopeden, niemand kon mij vertellen wat er aan de hand was. Hoe was dit in godsnaam mogelijk? Mijn sport kon ik niet meer doen, tijdens mijn werk werd ik beperkt en dit koste mij enorm veel energie. Tot frustratie aan toe. Als laatste redmiddel besloot ik om een brace te gaan gebruiken, maar ook tevergeefs.

Totdat ik leerde over triggerpoints, oftewel knopen in spieren. Ik was zo enthousiast dat ik hier alles over wilde leren. Zo bleek dat een triggerpoint in de bovenbeenspier kniepijn kan veroorzaken. Zou dit dan de oplossing zijn? Alles wat ik over riggerpoints kon leren pakte ik met beide handen aan. Door het zelfstandig behandelen van deze triggerpoints werden de klachten minder. Maar helaas was dit resultaat niet blijvend. Totdat ik de onderliggende oorzaak van het ontstaan van triggerpoints leerde. Deze lag in mijn onderbewustzijn.

Mijn pijn was een uiting van het onderdrukken van emoties. Door alle goedbedoelde adviezen die ik met de jaren had gekregen had ik geen vertrouwen meer in mijn lijf (angst). Deze angst liet ik natuurlijk niet zien als ik aan het sporten was maar (onbewust) stopte ik deze weg. In mijn achterhoofd was ik continu bang om pijn te voelen. Dit verhaal bleef zich maar afspelen zonder dat ik daar bewust van was. Om deze angst niet te uiten, werd er onbewust een afleidingsstrategie ingezet.

Eigenlijk kun je zeggen dat het een gewoonte was geworden. Kniepijn hoorde bij het trainen. En dit is nu net waar het gevaar hem in zit. Ons brein regelt allerlei processen automatisch (het autonome zenuwstelsel). Dit noemen we een gewoonte en deze vormen zich tot een handeling als het maar vaak genoeg wordt herhaald. In mijn geval, angst tijdens het trainen. Dit is een automatisch proces en gaat aan onze aandacht voorbij. Natuurlijk wilde ik tijdens mijn sport geen angst laten zien (onbewust onderdrukken) en moest deze worden onderdrukt. Nee, om maar niet aan de angst tijdens het trainen te hoeven denken, creëerde mijn brein een afleidingsstrategie in de vorm van kniepijn. Deze pijn diende dus helemaal niet als een signaal om een ‘kapotte’ knie aan te geven. Deze afleidingsstrategie heeft ruim 7 jaar zijn werk fantastisch gedaan. Pas toen ik dit begreep en de angst toeliet, was er geen reden meer om een afleiding in te zetten en bleef de pijn weg.

“Ondanks 2x afgescheurde kruisbanden, kan ik ALLE sporten doen die ik wil, zonder brace en loop ik 20+km hard zonder problemen. Ik ben sterker dan ooit en ik kan met volle energie alles geven in mijn werk en investeren in mijn relaties”  Maar de echte winst voor mij kwam pas toen ik deze kennis kon delen en mensen, net zoals jij, mocht helpen.

 

  • ‘’Met mijn hernia ben ik gekomen bij Niels. De aanpak en het luisteren naar mijn verhaal over de klachten en de oefeningen hebben mij enorm geholpen. ‘’

  • ‘’Ik had lage rug klachten en dan is het fijn als je met een beperkt aantal behandelingen door Niels daar weer vanaf bent geholpen. Daarbij goed advies om te blijven hardlopen.’’

  • ‘’Een gehele tijd al een zeurende pijn in mijn rug en nek. Sporten, vooral fietsen, deed pijn. Toen contact gezocht met Niels. Ik dacht: het zal toch geen hernia zijn? Ik kan iedereen Niels aanbevelen.’’

Bronnen
Backpain, permanent healing – Steven Ray Ozanich
The Great Pain Deception – Steven Ray Ozanich
Zero Pain Now – Adem Heller
Anatomy Trains – Thomas Meyer
Healing Backpain – John E. Sarno
The Mind-Body Prescription – John E. Sarno