Nekpijn
Home » Behandelingen »Wat te doen bij nekpijn?
Nekpijn komt veel voor. Ongeveer 2 op de 3 mensen krijgt in zijn leven wel eens last van nekpijn. Maar, wat te doen bij nekpijn?
Nekpijn is meestal afkomstig van bewegende delen van de nek, dus de banden, spieren of gewrichten. De meeste klachten aan de nek worden niet veroorzaakt door ernstige aandoeningen, echter kan nekpijn behoorlijk heftig zijn. Gelukkig is nekpijn vaak goed te behandelen. Heb je vragen neem dan altijd eerst even contact op met je fysiotherapeut.
- Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door vast zittende spieren, banden of gewrichten.
- De pijn is heftig of zeurend en kan uitstralen naar armen of hoofd.
- Nekpijn kan gepaard gaan met hoofdpijnklachten.
- Door in beweging te blijven zorg je ervoor dat jouw nekpijn sneller over gaat. Alle vormen van beweging zijn goed.
- De fysiotherapeut kan je helpen bij het behandelen van nekpijn en inzicht bieden in mogelijke oorzaken.
Verschillende soorten nekpijn
Er zijn verschillende soorten nekpijn. Hier bespreken we een aantal vormen van nekpijn.
Aspecifieke nekpijn
Dit is de grootste groep van nekklachten bij ons in de praktijk. Onder aspecifieke nekpijn wordt nekpijn verstaan waar geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is. Oftewel er is geen aanwijsbare schade. De nekpijn kan geleidelijk of acuut ontstaan en er kan sprake zijn van uitstraling naar de arm of hoofdpijn. De hoofdpijn wordt dan vaak aan de achterzijde van het hoofd gevoeld. Mogelijke oorzaken voor het ontstaan van aspecifieke nekpijn zijn houding, overbelasting of langdurige stress.
Nekhernia
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De tussenwervelschijven zijn als het ware de schokdempers van de wervelkolom. Ook in de nek kan een hernia voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat niet iedereen met een hernia daar klachten van hoeft te ondervinden. Er komen steeds meer onderzoeken aantonen dat de mate van uitstulping niet in relatie staat tot de klachten die iemand ervaart.
Wanneer de uitstulping van de tussenwervelschijf tegen de zenuw drukt kunnen symptomen ontstaan als pijn in de arm, krachtsverlies, gevoelsstoornissen en verlammingsverschijnselen.
Een nekhernia kan goed converstatief behandeld worden. Dit betekent middels fysiotherapie. Als blijkt dat dit niet voldoende helpt kan er besloten worden om een operatie te laten uitvoeren. Na een operatie is revalideren met de fysiotherapeut noodzakelijk.
Triggerpoints als mogelijke oorzaak van nekpijn?
Eén van de mogelijke oorzaken van nekpijn zijn triggerpoints, oftewel spierknopen. Er komen steeds meer onderzoeken naar buiten die aantonen dat het behandelen van triggerpoints een goede keuze is bij nekpijn.
Het is wel belangrijk om te onthouden dat triggerpoints altijd een symptoom van iets anders zijn. Dat wil zeggen dat het triggerpoint opzich niet de daadwerkelijke oorzaak is. Een triggerpoint kan wel ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerde houding, overbelasting, eenzijdige houdingen of aanhoudende stress.
Kennis over triggerpoints en hun uitstralingsgebieden maken dat patronen kunnen worden herkend en behandeld. Wij vinden het echter wel belangrijk dat er ook naar de onderliggende oorzaak achter het ontstaan van het triggerpoint (of triggerpoints) wordt gekeken en wordt gezocht naar de oplossing hiervan.
Het behandelen van triggerpoints kan wel verlichting van de nekpijn geven. Op de foto hieronder zie je hoe een triggerpoint in de monnikskapspier (trapezius) nekpijn en hoofdpijn kan veroorzaken.
Er zijn verschillende manieren om triggerpoints te behandelen, zoals triggerpoint massage of dry needling. Bij Fysiotherapie Vital Motions gebruiken we verschillende technieken om triggerpoints effectief te behandelen. Wij houden namelijk niet van standaard protocollen, maar kijken naar jou als individu en passen daar het behandelplan op aan. Meer weten? Je kunt altijd vrijblijvend in contact komen.
